Шафранът е здраве

  1. Афродизиак и репродуктивни проблеми – това е може би най-известното приложение на шафрана, още от древен Египет. Използва се често при репродуктивни проблеми и ниско либидо – както при мъже, така и при жени.

2. Респираторни инфекции и заболявания на дихателните пътища – благодарение на откашлечното и имуностимулиращо му свойства, шафранът помага при лечение на настинка, спастична кашлица и астма.

3. ПМС и маточни дисбаланси – освен, че намалява неприятните симптоми преди месечен цикъл, шафрана облекчава и болките по време на смия цикъл. Верен помощник е на жените, както при дисменорея, така и при аменорея.

4. Стомашно-чревни смущения – шафранът е известен и със своите газогонни свойства. Облекчава стомашно разстроиство и лошо храносмилане.

5. Ноотропик за нервната система – ноотропиците като шафрана са едновременно тоник и релаксант. Той подобрява паметта и способността за учене и запомняне, като стимулира мозъчната дейност при хора страдащи от Алцхаймер и деменция. В същото време действа успокочващо, подобрява настроението и понижава напрежението. Успешно се прилага при лечение на лека до средно тежка депресия.

6. Помощник за очите – не случайно шафранът се нарича и “билката на царете”. Освен че благоприятства подобряването на зрението, шафранът има доказан положителен ефект дори при по-сериозни заболявания като макулната дегенерация.

7. Подпомага здравето на сърцето – Изследванията показват, че шафранът може да помогне за намаляване на нивата на холестерол в кръвта и да подобри здравето на сърцето.


Тези свойства правят шафрана не само вкусна подправка, но и ценна добавка към здравословния начин на живот.